CS logo groen geel achtergrond goed Peters A5 advertentie Zelf Logo Grobouw Logo Verchromen
RvD logo
Boever logo 2012
Logo Wick10
MvW logo PaneelPlus logo
2024 6 4 BIG Challenge tussenstand Jannemieke Termeer

Nieuwsbericht

Alle nieuwsberichten

Alpe d'HuZes, een prachtige ervaring! (door Edwin Boeijen)

Geplaatst op 03/07/2024

Al een paar keer ben ik via mijn werkgever Argifirm benaderd om mee te doen met Alpe d’HuZes. Met als doel een bijdrage te kunnen leveren voor KWF. Na lang wikken en wegen heb ik afglopen najaar besloten, om het dit jaar dan toch maar eens te proberen. Als teamlid van Agrifirm vallen we onder BigChallenge. BigChallenge staat voor alle deelnemers uit de agrarische sector. Met 220 deelnemers een van de grootste teams van de in het totaal 5000 deelnemers.

Na de inschrijving begint het voorwerk, een actiepagina aanmaken, donateurs zoeken, berichtjes op social media, flyers ophangen maar bovenal ook trainen om de berg op te kunnen. 

BigChallenge organiseerde enkele gezamenlijke trainingen, waarin je goede uitleg kreeg over wat je tijdens de week op de alpe D’Huez kan verwachten. Het zijn trainingen waarin je elkaar ook beter leert kennen. Wat opvalt is dat er veel verschil in niveau is. Als een wat meer ervaren fietser is het best leuk om je kennis en kunde over te brengen op de beginnelingen.

Na een voorjaar met veel regen, maar met toch ruim 2500 trainingskilometers op de teller zijn we (Agnes, schoonmoeder Corry en ik) zondag 1 Juni afgereisd richting Frankrijk. Het valt gelijk op dat we niet de enige zijn met een fietsenrek op de auto, er moeten tenslotte 2500 fietsen richting de berg. 

Op maandag heeft BigChallange een trainingsrit gepland, we fietsen met een grote groep de Col D’ornon op. Een mooie gelijkmatige klim, bovenop drinken we een bakje koffie. De meeste willen de benen sparen en gaan dan ook met busjes weer terug naar Alpe D’Huez. Ik besluit om samen met Loek toch ook Alpe D’Huez op te fietsen, dan weet ik tenslotte wat me donderdag te wachten staat. Het is mooi weer en we krijgen onderweg  diverse aanmoedigingen. Bij bocht 1 kom ik tot de ontdekking dat er ook nog een bocht 0 is. Fijn om te weten, anders was dat donderdag misschien een vervelende verrassing geweest.

Op dinsdag wonen we een zeer mooie bezinningsbijeenkomst bij waarin de ziekte kanker centraal staat. Op woensdag doen we het rustig aan en gaan kijken bij Alp D’zus.Deze dag wandelen en fietsen de vrijwilligers van de donderdag een keer de berg op.

Op Donderdag 6 Juni is het zover; de dag van Alpe D’HuZes! 

Al om 2:12uur gaat de wekker, ik probeer flink te eten maar dat valt niet mee zo midden in de nacht. Daarna mijn racefiets en spullen nog maar eens extra gecontroleerd. Om 3:00uur staan we bij de rotonde midden in het dorp om gezamenlijke onder begeleiding van motards af te dalen. Aangezien ik graag in de een van de eerste startwaves wil starten, rijd ik langzaamaan naar voren. Het is een indrukwekkend schouwspel al die verlichte fietsers die van de berg af komen.

Het lukt om in de tweede startwave terecht te komen. Vijf minuten na het startschot rij ik dan ook over de start. De eerste kilometers is het erg druk, veel wandelaars en langzamere fietsers. Maar na een poosje wordt het beter en is er voldoende ruimte op de weg om een goed ritme te trappen. Na iets minder dan anderhalf uur rij ik tevreden de eerste keer over de start.

Bij de oppeptent van BigChallenge ben ik aangenaam verast, wat een service! 
Een bewaakte fietsenstalling, eten en drinken wat je maar wil, relaxstoelen en er zijn zelfs masseurs aanwezig. Aangezien ik me nog fris voel, ga ik snel door. 

Om iets voor 8:00uur ben ik voor de tweede keer boven, snel wat eten en door voor poging drie. De derde klim voelt wat moeizamer, maar ook deze voltooi ik binnen anderhalf uur. Bij de start van de vierde klim mag ik op de foto met Roxanne Kneteman, extra moraal voor de vierde klim en ook deze lukt binnen anderhalf uur.

Om 13:00 uur zit ik op vier beklimmingen, tijd voor half uurtje pauze, ik zit tenslotte prima op schema voor zes stuks, eentje meer dan mijn doelstelling van vijf. Echter de zon die alle de hele dag voor prachtig weer zorgt maakt plaats voor miezerregen die uit eindelijk verandert in een hevige regenbui met zelfs enkele donderklappen. Onze oppeptent stroomt langzaam vol met doorweekte en verkleumde fietsers. Afdalen wordt afgeraden en op een bepaald moment even verboden.

Rond 15:00uur wordt de regen wat minder, maar het is nog steeds niet helemaal droog en dus is de weg is ook nog erg nat en glad. De meeste deelnemers houden het voor gezien en gaan lekker douchen. Maar om na vier klimmen te stoppen dat zie ik niet zitten. De regen wordt langzaamaan wat minder en om 15:15uur besluiten we dan ook om met z’n vieren af te dalen. Gaandeweg de afdaling wordt het steeds droger en beneden in het dal begint zelfs de zon te schijnen. 

Rond16:00uur begin ik dan ook aan de vijfde klim, de zon breekt zelfs door en het wordt al snel weer warm. Ook de vijfde klim voltooi ik binnen 1,5 uur.Helaas is het te laat om nog een poging te wagen voor de zesde klim.Ik ga lekker douchen en loop daarna mee met de stoet van BigChallenge met onze cheque van 1,18 miljoen euro. Na een heerlijk frietje en wat snacks ga ik moe maar voldaan naar bed. 

Op vrijdag halen we onze kaarsen op en lunchen we beneden in Bourg d’Oisans. S ’avonds eten we heerlijk in lokaal restaurant met team Agrifirm, om daarna gezamenlijk af te sluiten in de grote feesttent. 

Op zaterdagochtend vertrekken we mooi op tijd van de Alp om aan het begin van de avond Odiliapeel weer in te rijden. We kijken terug op een prachtige week en we komen vast nog eens terug. 

Langs deze weg wil ik alle donateurs, team Argifirm, BigChallenge en natuurlijk Agnes en Corry bedanken voor hun steun aan mijn deelname aan Alpe d’HuZes.